Saturday, September 26, 2009

Urme

Cum toamna s-a insinuat in viata noastra pe nesimtite, am decis sa ne purtam ca atare, adica sa face provizii. Ca orice om gospodar, care incarca camara in toamna, care coace, fierbe, face conserve...Nu ca noi ne-am incadra in categoria asta a gospodarilor, dar viata fara vinete coapte in congelator, fara ardei capia copti also in congelator e de neconceput in mijlocul iernii.
Ce e mai simplu decat sa coci pe grill vinetele, ardeii, curatati si pusi in pungi de o portie, de o data, in congelator?!
Asa ca am ajuns in piata la St Jacobs, initial am vrut sa merg singura, dar Victor m-a pus sa jur ca il astept pe el sa vina de la inot cu Andrei si sa mergem impreuna. Si s-a dovedit ca a avut dreptate. ..
Deci am ajuns la piata, am gasit locul perfect de parcare si instant am regretat ca nu am avut camera la noi ( aparatul de fotografiat): o licitatie de cai era in plina desfasurare, iar cei ce participau erau exclusiv menoniti: toti cu pantaloni si vesta neagra, camasa albastra-bleo, palarie de paie, majoritatea cu barba tunsa stil amish... Am stat si ne-am uitat cum licitau, am admirat caii care defilau prin fata lor si a noastra...
Apoi cu regret am intrat in piata...cum scriam cateva zile mai devreme, plin de flori, plin de mums, plin de detoate: rosii, ardei, vinete, dovleci, bostani, mere, pere, struguri, prune, piersici, varza, usturoi, ceapa, pepeni, si....toate din abundenta.
Dupa cateva ture prin piata, am umplut carutul cu ardei capia si ardei grasi rosii, cu vinete, piersici, prune, si ne-am mai intors odata dupa un pepene barosan. Am lasat si ceva marunt la un aussie care canta dintr-o trasnaie, de fapt facea niste zgomote ritmate, zicea el invatate de la bosimani.
Am mai aruncat un ochi la licitatia care nu se incheiase, am remarcat ca nu era picior de femei printre palariosii barbosi, si am plecat spre casa.
Si daca toata dimineata nu a plouat, exact cand Victor a dat drumul la grill a inceput o ploaie marunta, asa sa ne aminteasca ca e toamna. Asa ca a facut ceva carnaciori pe gratar, si am mancat intr-un final.
Am facut un inventar in congelator...
Din iunie nu mai stiu ce am si ce nu am in congelator. Ai mei au tinut bucataria si camara sa zic asa, eu doar am cumparat ce mi-au cerut. Asa ca acum mi-am bagat nasul in congelator si am facut in inventar sumar: lots and lots of sarmalute, cativa cozonaci, am gasit si niste pulpite de pui, si niste carne tocata. Si cum dimineata, cat baietii erau la inot am urmarit o emisiune culinara despre lasagna, hehe, lasagna e in meniu saptamana viitoare.
Am aranjat un pic, am facut ceva loc, si am constatat ca nu am pungi de congelator pentru mormanele de vinete si ardei ce asteptau sa fie coapte. Asa ca l-am luat pe Victor de o aripa si am colindat Zellers-ul si Zehrs.
Asa ca dupa ce m-am aprovizionat cu cele necesare, am luat-o spre casa, unde, cu satsfactia unei atmosferi mai uscate, Victor a copt tot ce era de copt.
Asa ca acum, cu un rose in fata, dupa ce am curatat munti si munti de vinete, de ardei, dupa ce am pus in cogelator mare parte, basca si radacinoasele curatate si tocate de Andrei la robot (morcov, pastarnac si telina) pentru ciorbite, facut si o ciorbita, unde sunt asa mandra ca am pus patrunjel si leustean din gradina mea, insirui cuvinte aici...A, si ma uit la Break-up

Deci am terminat de citit Julie and Julia, ori invers, si dintr-o curiozitate normala am gugalit in cautarea blogului in care Julie a raportat anul ei de gatit dupa Julia Child. Ca o coincidenta nu tocmai coincidenta, PBS transmite emisiuni de ale Juliei Child. Asa ca azi am urmarit jumatate de ora cum se fac omletele, oh boy, ce de-a omlete, si o gramada de unt. Tipa are un farmec aparte, incat chiar si gatitul a zeci de omlete nu a parut o corvoada de urmarit. Asa cum spuneam, am gugalit si am dat de blogul Juliei Powell, pe care l-a activat, in care am gasit un link catre un interviu de al ei, normal ca l-am urmarit si am fost uimita de cati bleaderi si raspunsuri are. Pai pentru mine e o raritate si bucurie sa am un comment, iar ea are in medie cateva sute! Acum sincer, nu e ceva ce imi doresc, ca ar fi tare mult de citit, ma refer la comentarii...

De ce urme? pentru ca toate cele traite azi mi-au lasat urme pe suflet ....

2 comments:

  1. M-ai facut sa caut piata la St Jacobs pe net...... Vreau si eu una la fel asa pe langa mine.

    ReplyDelete
  2. Miki, asta e atractie turistica, jumate cumpara, jumate fac poze la cei ce cumpara, sau la ce e de vanzare
    Maru

    ReplyDelete