Thursday, September 24, 2009

Toamna

A venit toamna. A venit toamna. A venit toamna.
A venit toamna nu cu alai de ploi, ca alea au fost toata vara presente, nu cu temperaturi joase, ca nici in vara nu ne-au parasit, ci cu alai de crizanteme, mums, cu gagait de gaste salbatice luand-o spre California, la soare si plaja (sper). A venit toamna cu miros de iarna. E cald peste zi, dar miroase a toamna. A si mai miroase a ingrasamant pentru iarba, miros de gainat de gaina sau balegar de oaie in cazul vecinului meu Marcel si bucatica lui de lawn.
Anu trecut eram inca la U of W, si a venit dr Wells mirosind a balegar de imi venea sa vomit. Omul venise pe bicicleta, calcase prin iarba si mirosea de iti muta nasul. Cum eu ajunsesem mai devreme nu am stiut ca niste neni imprastiasera din avion ingrasamint pentru iarba. Cand am iesit din cladire am inteles ca bietul om nu avea nici o vina.
Deci vine iarna dupa toamna. Dar in ultimii 3 ani am inceput sa iubesc toamna, cum sa nu o iubesti? Incepe tiptil cu mums, toate culorile, toate formele, toate dimensiunile. Incep sa apara pe porch la cate un vecin, apoi la altul, iar cand ajungi sambata la piata realizezi ca piata e inundata de mums. Superbe, si bineinteles ca adopti una, doua, trei, cate iti incap in portbagaj!
Apoi vine thanksgiving, si apar bostanii, mari, burtosi, portocalii, si asta inseamna un cuptor ocupat cu o placinta dodoloata de bostan, cu arome incantatoare de scortisoara si dulcele bostanului.
Si bucuria copiilor continua cu haloween! Dulciuri, dulciuri, dulciuri, copii fericiti, parinti innebuniti sa procure costumatia dorita. bostani ciopliti, fantomatic, lumanari, si atmosfera de basm.
Apoi pe negandite apare primul fulg de zapada...

Vara a fost racoroasa, ploioasa. A dat o pauza aerului conditionat. Dar am profitat si ne-am plimbat. I-am dus pe ai mei la African Lion Safari, la Marineland, la Royal Ontario Museum. Au defilat prin fata noastra animale, pasari exotice, spectacole cu elefanti, papagali, delfini...manuscrise celebre descoperite din intamplare de un cioban analfabet, mumii si povesti antice, vase ciobite, bijuterii si lux asiatic, si inca ceva in plus: o nunta indiana super ritzi and waw, am stat cu gura cascata uitandu-ne cum apareau cameramani, catering, decor exotic, si invitati super eleganti, rasati...

Si vine toamna, si imi aduce aminte de: Cri, cri, cri, toamna gri, nu credeam c-ai sa mai vii...
Voi?

No comments:

Post a Comment