Monday, November 15, 2010

...de iarna!

Se aproprie sarbatorile de iarna!
O fi asta o veste buna pentru copkii, special pentru cei romani, ca de: vine Mos Neculai, vine Mos Craciun, cei romano-canadieni stiu si de boxing day ( nu e in calendarele religioase, dar e religios marcata in toate calendarele nord americane)...mai vine si Anu Nou si vacanta de iarna in top!
Dar pentru alde mine nu e o veste chiar atat de buna: caci sarbatorile astea nu-s numite degeaba de iarna, vine si pacostea aia de zapada! Frigul nu ma deranjeaza atat de mult, dar pacostea aia de zapada ma irita rau de tot! (o fi si din cauza navetei zilnice, mai stii?)
Le zice sarbatori deci implicit, romaneste, inseamna mancare! Multa mancare! si musafiri si vizite! De un an is la dieta, nici nu sper la o pauza de sarbatori! Nu cred ca am o sansa in hell! Si asa visez la un morman de friptura de purcel la ceaun, cu mult usturoi, mamaliga si cartofi prajiti...vise, taica, vise! ( si parca si vad arterele blocate si infarctul pandind dupa vreun morman de zapada :) Cred ca un gratar de cea mai ne-grasa parte a purcelului cu niste conopida la abur o sa scrie pe mine de Craciun!
Sa nu uitam de cadouri! Pentru mine, perioada asta incepe prost de prin octombrie, cu ziua lui Victor, apoi un respiro pana la ziua lui Andrei, apoi sf Andrei, Sf Neculai, Mos Craciun, si neoficiala boxing day...as face domle overtime, dar nu se poate, nu ma lasa astia...nu se practica, in special in partea unde lucrez eu.
Victor saracu face overtime...dar probabil ca va fi nevoie sa faca overtime la overtime, sa poata sponsoriza sarbatorile astea...auzi, sarbatori!
De ce is numite sarbatori? ca nu vad acu motive de sarbatoare prea multe...
(acu sa nu ma luati cu Nasterea Mantuitorului, ca pana la urma asta e esenta, nu? de asta suntem fericiti de Craciun, nu? ca mai avem o sansa la mantuire, sansa pe care nu trebuie sa uitam sa nu o irosim)

Acu nici nu se furisa bine Noiembrie in calendare, ca astia au si dat in boala decoratiilor. Cobor intr-o zi la pranz, unaware of the danger, si dau nas in nas, pe neasteptate, fara nici o posibilitate sa ma ascund, sa inchid ochii, sa evit...cu bradul impodobit din holul cladirii. Dupa colt inca 2 isi expuneau mandri podoabele! Se pare ca anu asta se poarta combinatii de silver cu blue or pink.
N-am lasat lucrurile asa, n-am luat infrangerea ca fiind un dat, si m-am dus la Tony, the building manager, si am facut complain: ce e domle cu brazii aia care s-au strecurat in holul cladirii! L-a bufnit rasul! N-a avut ce face, ordin de mai sus!
Am evitat sa privesc in ochi toti brazii care au aparut silentios in toate holurile, geamurile institutiilor de-a lungul University. Am zis ca pan la urma atat au si ei: 6 saptamani sa se faleasca cu podoaba. Apoi la naftalina pana la anu...
Al doilea soc a venit cand fara nici un warning muzica de Craciun rasuna in mall! Pai e frumos? sa se strecoare  asa, fara avertizare? adica faci cumparaturile, e senin afara, uscat, ba si soarele straluceste, temperaturile sunt above 0 si din difuzoare se aude: It's beginning to look a lot like Christmas! sa scap cosu din mana, noroc ca impingeam la un carut...
apoi vine copkilu ca are o dilema: nu stie ce vrea de la mos Craciun! Ma uit la el cum s-au uitat indienii la Columb si il intreb: ce-ti veni? Am stabilit deja ca nu mai e nici un mister cu mos Craciun, e si cazul, faci 15 ani maine poimane (nu mai crede de la 9 ani, dar regula a fost ca cine nu crede, nu primeste cadou, asa ca de gura noastra a pretins ca , crede) si acum vii si drop this bomb?
Dap, nu stiu ce vreau de Mos Craciun. Pai zis, hai sa punem o limita. Fiecare face cadou celorlalti membri ai familiei in limita de...si da-i negocieri. Tinand cont ca nu e numai de primit, e si de dat la ceilalti doi din familie...ajungem la enorma limita de ...10 dolari, hahahahaha Dupa ce a propus suma a fost tare incantat...pentru 2 minute, cand s-a intors puzzled: ce cumpara el de 10 dolari de cap de parinte?

v-am deprimat? ca asa am reputatia: de deprimanta (mai nou). Oh, sa nu uitam de concediu! Asta e partea luminoasa, frumoasa a lui Decembrie! Sa va zic ca luni si marti in ultima saptamana din decembrie is libere de la guvern? statutory holiday! so, mai am nevoie de vreo 3 zile de conced si ....oh, inca un an incepe! sa discutam deja despre rezolutii?

revin, abia astept sarbatorile de iarna...pentru conced!

1 comment: