Tuesday, August 10, 2010

Bucatar

Pruncul meu nu are nici un talent care sa il faca special ( a se citi cu accent americanesc). E un copil banal, care adora dulciurile, jocurile pe wii si filmele bune. Dar nici un talent. Inoata, si asta ca sa nu devina obez, el care a fost toata viata lui un slabanog notoriu. Nici la inot nu iese din comun, dar ar fi pacat sa nu mearga in conditiile in care sportul nu e f scump: ce mai echipament...bazinele is in fiecare cartier, la alegere.

Pe weekend nu am fost acasa si asta datorita generozitatii unor prieteni (D and D sa va dea Dumnezeu sanatate si putere sa va vedeti pruncii mari) care ne-au lasat sa le folosim cabana lor de la lac. Un weekend superb, cu balaceala in lac, cu gratar pe jar de lemne, cu mashmellow (cum s-or scrie) in tepusa, apoi puse intre 2 biscuiti cu un patratel de ciocolata, cu filme bune si joc de carti.
Asa ca aseara nu m-am dus la Zumba, rusine sa imi fie, am stat acasa sa gatesc. Taiam ceapa cand Andrei a coborat in living si vazandu-ma cu lacrimi in ochi s-a oferit sa ma ajute la gatit. Nu m-a crezut ca plang de la ceapa, a zis ca plang de suparare ca nu ma duc la zumba. N-am insistat.
Cum ceapa se calea in oala mare de teflon, i-am zis sa scoata cei 6 carnaciori proaspeti din pielita si sa ii faramiteze in oala. Amesteca cu lingura de bambus. A desfacut 3 conserve de fasole, le-a scurs si le-a dat drumul in tigaie. A amestecat si apoi s-a apucat sa stearga dura de zeama de fasole creata de la chiuveta pana la aragaz. Grea bucatareala....
A mai amestecat un pic apoi a intrebat de condimente. I-am zis de o juma de linguritza de sare si o lingura buna de chili. Le-a dat drumul acolo si apoi a amestecat constiincios.
 A tras o fuga in cold room si a adus o conserva de suc de rosii. A desfacut-o si a turnat jumate din continut in oala. A amestecat si a dat focul  la mic.
Din pacate nu am avut barley in casa, sa fi trantit o mana acolo, ca da un gust bun, dar cum nu se gasesc peste tot, atunci...de data asta fara!
A gustat si era tare incantat1 Si eu, sa va zic cat de mandra eram?
A disparut pentru o vreme in camera lui. Cand a coborat eu eram in basement puneam rufe la spalat, ca tot ce am folosit la cabana mirosea a fum :)
Mom, vreau si ceva dulce! Fructe, zise-i eu fara de speranta! Nope, zice pruncul, am sa mananc si pepene, dar vreau ceva dulce.
Ok, ok, ia o oala nu f mare, pune o cana de orez, 3 de lapte, o juma de lingura cu sare si pune pe aragaz la foc mic. Nu uita sa amesteci din cand in cand.
Ai gem sa imi pun peste orez? Ma intrebi pe mine? zic eu cu enervare subtila in voce? eu doar cumpar, intreaba pe cine mananca gemul din dulap. Ok, dar cum ii dam un umph? A, zice, tii minte cum se topeau marshmellouerile la foc? Ce zici daca tai cateva marunt si le pun in budinca de orez la urma?
Hm, manca-l-ar mama de prunc innebunit dupa dulce!
Cand orezul a fost aproape fiert, a pus cateva cubulete de zahar brun pe care l-a ochit in mall-ul chinezesc.
Cand a oprit focul, a trantit cele 5 msmelouri taiate marunt (suspectez ca erau mult mai multe), a amestecat si apoi a pus in boluri. A vrut sa rada si ciocolata peste dar am protestat masiv. Ce-i prea mult strica!

La sfarsit era obosit. Ce sa stranga in bucatarie? la cat a muncit el...noroc de el ca altfel nu ar fi de mancare :)
Treci si pune la loc, ca altfel ma impiedic intamplator de firele de la wii si deconectez cateva de nu o sa mai mearga pana nu vine unchiu-tu sa te scoata din belea :)
Resemnat, a strans totul! Greu la bucatarie, dar se merita!

Asa ca uite, incet incet, o sa invete niste skillluri utile in viata, iar nora o sa ma pomeneasca ca mi-am invatat baiatul prin bucatarie.
Sa zic ca zelul asta in bucatarie se datoreaza si faptului ca are de citit Romica si Julica? Si ca ar face orice numai sa nu? cica e ewwwww

3 comments:

  1. Foarte bine ca te-a ajutat la gatit..Poate isi descopera vocatia de bucatar:)

    ReplyDelete
  2. Buna, Maru,
    Nu stiu daca nick-ul tau are de-a face cu Maria sau cu fructul, dar un La multi ani nu cred ca strica la casa omului :). Sunt un mare detectiv, am bagat chiar si un ochi la forumul de canadeze sa vad daca te felicita lumea. Nu m-am lamurit si nici n-am indraznit sa deschid gura in marea QC de acolo. Vrei-nu vrei, ai un La multi ani aici, sa fii sanatoasa si sa ai numai bucurii de la ai tai, including din cele culinare!

    ReplyDelete
  3. Multumesc mult A, da, is Marie, de fapt Mariana! Nici o data nu strica o urare in plus, nu?

    a, si am o rugaminte la tine: fa si tu oleaca de scandal: cum e posibil sa nu se joace Romica si Julica la Stratford?

    ReplyDelete