Sunday, January 29, 2012

Sarmale

Toti din familie si prietenii apropiati stiu ca eu nu fac sarmale. Ca mananc sarmale, dar ca nu stiu sa impachetez sarmale.
Asa ca, ma rog de toti cei ce stiu a face sarmale  si imi plac sarmalele facute de ei/ele, sa se indure si sa imi dea ceva sarmalute si mie, om sarman!
Cand au fost ai mei aici, mamaia a facut atatea sarmale, de a burdusit congelatorul, si am mancat sarmale un an de zile, de zicea bietul Andrei: iar sarmale? tot de alea de la mamaia?

Cateodata cumnata mea se indura si imi face cate o oala de sarmale, draga de ea...

Inainte de Craciun Andrei ma intreaba ce planuri avem de sarbatori. Am zis ca nimic special, ne odihnim, iesim afara, nimic special. OK, zise pruncul, dar ce gatim? facem iar Craciun Canadian ori gatim romaneste?
hm, m-a pus pe ganduri, asa ca am decis sa facem Craciun romanesc, cu sarmale, friptura, cozonac, racitura... si toate cele bunatori crescatoare de colesterol si bombe calorice... Asta pentru ca Andrei e mai mereu in bucatarie sa ajute, asa ca am zis why not?

Deci cozonac check (stiu sa fac, si chiar imi iese bun)!
Ba am facut la mana, 2 kg de faina, si mi-a iesit bun! am si poze sa dovedesc (asta daca uit ca am uitat o serie in cuptor si au iesit bronzati cam africani)

Friptura, carnati, si alte derivate de pork, check!

racitura, check! din aripi de curcan, buna a iesit!

ce ne facem cu sarmalele? ca cumnata e in Dominicana, they pulled a Christmas with the Kranks on us, si au sters-o la soare, la ocean, la caldura si nici o grija!
Asa ca am zis ca e timpul sa incerc, din nou, cu riscul unui esec, sa fac sarmale in my own! La polonez au niste borcane cu foi de varza gata pregatite pentru sarmale, am facut umplutura, am pregatit oala, calit un pic de varza cu ceva sunculitza afumata si sarata (oh, ploua in gura cu gandul la arome), scos foile de varza din borcan, pus pe tocator, taiat patrate, pus un glob de umplutura, impachetat ca la strudel!!!
Nu radeti, da? nu radeti, ca au iesit bune, ba am mai executat de vreo 2 ori de atunci!

Asa ca la in Ajun de Craciun, cu oala mea de sarmale strategic ascunsa in garaj, ma trezesc cu Dana si Alex ca imi aduc cadou o oala de sarmale!
ca sa nu mai zic ca si cumnata, la intoarcere din Caraibe, ne face cadou, guess what? o oala de sarmale!

4 comments:

  1. nu am incercat sa fac sarmale, face soacra destul de des, cu carne si fara carne (pasat - in post), asa ca poftele imi sunt satisfacute:)
    Felicitari pentru ca ti-au iesit!:)

    ReplyDelete
  2. sanda, o floare virtuala pentru soacra ta fauritoare de sarmale gustoase. Din pacate, parintii nostri is la un ocean distanta, deci am invatat sa invart sarmale, si sa fac cozonac, pentru Andrei.
    intre timp, poti sa ceri reteta pentru sarmalele de post?

    ReplyDelete
  3. in week-end ma vad cu ea si ii cer reteta! le face chiar foarte bune de zici ca nu-s de post:) am sa-i ofer floricica

    ReplyDelete
  4. multumesc! o soacra facatoare de sarmale e comoara la casa ...ei!

    ReplyDelete